Jeg begyndte med at sige dette:

Vi synes det er utrolig dejligt, at der er så mange, der har fundet vej hertil i dag. Jordemødre, læger, politikere og venner til fonden.

Et varmt velkommen til jer alle sammen.

Der er en programændring. I går formiddag fik jeg besked fra Socialministeriet at Astrid Krag ikke kunne komme i dag på grund af valget.

Jeg ringede rundt til andre politikere og departementchefer og også til Sundhedsstyrelsen, men fik det samme svar. Desværre ikke på grund af valg.

Jeg mailede til fødselslæge Morten Lebech, som skrev tilbage, at han rigtig gerne ville overrække prisen. Og det er vi glade for.

 

Tale Cecilia Virgin, forkvinde for fonden.

For fonden En god start i livet og for mig er det en glædens dag i dag. For vi synes, at vi har fundet de helt rigtige prismodtagere og for første gang i fondens snart 30-årige historie, er der fire, der får prisen i år.

Det er de fire jordemødre, der har sin gang på Roskilde Fødeklinik. Iben, Ulricce, Lea og Jacqueline.

I ved, at I, som jordemødre, er specialister i den naturlige fødsel og af gode grunde har I en tyrkertro på jeres faglighed.  

I har oprettet Roskilde fødeklinik som er et fødehjem for raske gravide og dem er der heldigvis flest af.

Indenfor jeres fire vægge er der arbejdsglæde. Her passer I. godt på den gravide fra starten af graviditeten til fødslen er godt overstået. Oveni giver I jer god tid til de vigtige samtaler efter fødslen.

I samarbejder om at give den gravide og hendes familie den tid, den viden og den omsorg, der skal til, for at de kan bruge de kræfter de har i sig for at føde med mindst mulig teknik og så få indgreb som muligt.

Hos jer får den gravide en grundig fødselsforberedeles i små hold.

I kender den gravide og hendes historie og I følger hende hele vejen. Også ind på fødeafdelingen i Roskilde, hvis der er behov for det. Og det er der i mellem 35 til 40 procent af tilfældene. Da jeg første gang hørte, at der var så mange, der blev overflyttet til fødeafdelingen, synes jeg det var et højt tal. Men det foregår som oftest stille og roligt og ofte følger jordemoderen med i parrets egen bil.

Det, at den kendte jordemoder følger med, er alt afgørende for den fødende.

Selv om der er travlt på fødeafdelingen, bliver I taget godt imod og jordemoderen kan fortsætte med at hjælpe den fødende til at bruge sin egen styrke.

Når en fødende får hjælp til at bruge sig selv, ender hun op med en følelse af at kunne. En ”jeg kan oplevelse”, som følger hende hele livet.

I har fornyelig lavet en statistik, som taler sit tydelige sprog.

Hos jer er der færre komplikationer og mindre risiko for at fødslen ender med indgreb.

Brugertilfredsheden ligger i top. Ammefrekvensen er høj og fødselsdepressionerne få.

I er et eksempel på, hvordan en fødeklinik kan tiltrække de jordemødre, der ikke ønsker at arbejde på de store og ofte travle fødeafdelinger.

Fondens håb er, at I fire med denne pris kan være med til at inspirere til, at der bliver oprettet flere fødeklinikker.

Det vil resultere i en win-win-situation.

Flere tilfredse jordemødre og flere tilfredse fødende.

Og også flere tilfredse nyfødte børn.

For en god fødsel giver også barnet en god start i livet.