Tale af Prismodtageren Tove Laursen.

 

For ni år siden blev Mads født. Han var min brors tredje barn. Jeg var så heldig at være med i familien den uge han blev født. Bagefter omtalte jeg mig som barselskvinde. Jeg oplevede de to søskendes glæde over at have fået en lillebror og jeg lærte Mads at kende. Når jeg sad med den lille dreng, dukkede erindringer op, fra da mine egne børn var små.

 

Jeg fil lov at være et par ekstra hænder - at være omsorgsgiver - og fik den glæde at være med i stedet for at stå på sidelinien.

Senere har jeg været heldig at få tre børnebørn. Det er spændende at midt i livet få lov til at følge børn tæt på.

I Børns Voksenvenner, hvor jeg har været leder i fem år, har vi gennem årene haft mange henvendelser fra mødre med små børn. De ville meget gerne have en voksenven til sig selv og barnet, da de ingen familie havde. Da vi ikke kunne opfylde behovet startede vi projektet “Familieveninde -  besøgsven til mor og barn.” Det viste sig at være en rigtig god idé.

Vi lever i et samfund, hvor familien bliver mindre og derfor mere sårbar ved dødsfald, sygdom og skilsmisser.

Ved vores jubilæums-konference fortalte børneforsker Søren Schmidt om børns hverdagsliv - og de forskellige arenaer de er på. Børnefamiliernes liv er præget af, at de har travlt. Og det bliver ikke mindre travlt i de familier, hvor der kun er én forælder. Mødrene laver tit mange ting samtidig og er derfor ikke altid nærværende.

Derfor får det stor betydning, at der er en ekstra person, som glæder sig til at være sammen med børnene, som kan give nærvær. Hun kan få stor betydning for børnene og selv få et rigere liv.

Mit håb er at vores arbejde og denne pris vil være med til at vi får mere øje for børnene omkring os.

Endnu en gang vil jeg sige tak til fonden. Det gør stort indtryk, at fonden er blevet opmærksom på vores arbejde. En særlig tak til Cecilia, som har vist stort interesse for vores arbejde. Jeg vil også sige tak til bestyrelsen og til mine kolleger, som har gjort projektet muligt. Det er mange som støtter os, som er her i dag så jeg vil slutte med at sige

TAK ALLESAMMEN. 


Brugertale ved Cand.mag og forfatter Anna Skyggebjerg

 

For x måneder sad jeg på Rigshospitalet og ventede på, at jeg skulle ind til jordemoren. Jeg var påvirket af, at min kæreste, som jeg ventede mit andet barn med, lige havde slået op med mig. Jeg sad og spekulerede over, hvordan jeg dog skulle klare  mit nye liv som alene mor til Elise som er 4 år og det nye lille barn. Jeg følte  mig ensom og var meget ked af det.

Helt tilfældigt faldt mine øjne på en folder fra Børns Voksenvenner, som handlede om besøgsven til mor og barn.

Inde i folderen stod, at man skulle være alene og gravid og mangle familie og venner.

Det passede lige på mig. Jeg har ingen mor og far eller anden familie og mine venner bor i Århus. De venner jeg har herover lever et travlt liv. 

Selv om det slet ikke er mig at bede om hjælp ringede jeg straks jeg kom hjem og to dage senere sad Tove og Inge i min stue. En uge? senere blev jeg presenteret for Karen. I dag er jeg meget taknemmelig over at Karen kom ind i vores liv inden Jakob blev født. På det tidspunkt havde jeg det psykisk dårligt og jeg var klar over at jeg kunne rissikere at ryge ind i en fødselsdepression.

Da Karen begyndte at komme hos os, kunne jeg mærke, at jeg, istedet for at blive mere ked af det, fik flere ressourcer.

Karen kom ind i vores liv på en meget god måde og jeg følte at hun gjorde lige det jeg havde brug for. Når jeg lå på sygehuset og havde født Jakob kom Karen med storesøstergave til Elise. Og når jeg kom hjem tog Karen ind imellem begge børn så jeg kunne sove. Det var også en stor gave.

Og noget jeg blev meget rørt over var, når der kom en julegave til Elise. Det var en meget fin kjole med guldsløjfer, som Karen selv havde syet. Elise er i prinsessealderen, så det var lige, hvad hun drømte om. Jeg blev meget rørt og tænkte: “Tænk at nogen gør det for mit barn”.

Lige nu er Karen mest noget for Jakob, og det betyder meget for mig at jeg ind imellem kan få fred til at læse godnathistorie for Elise.

Jakob har haft snerten af kolik, så han har været krævende. Forleden dag spurgte Karen, hvad Elise kunne tænke sig at være til Fastelavn. Da Elise endte med at sige prinsesse, lovede Karen at sy en prinsessekjole til hende. Jeg har ingen gang overskud til at tænke på Fastelavn.

Jeg synes, det er en stor gave jeg har fået. Og jeg føler ikke at jeg er blevet stigmatiseret som den enlige mor med to børn med dårlig økonomi. 

Jeg har kunne bevare min værdighed, fordi Karen er som hun er. For mig har det været en helt ny oplevelse at ikke være den, der giver, men den, der tager imod.

Forleden dag sagde Karen at jeg skulle sige til, hvis hun overskred mine grænser. Hun hjalp mig til at tage stilling til, hvad der kan være for meget og hvad der er for lidt. Når jeg så har læst at besøgsvennerne får supervision, så tænker jeg, at det virkelig er en god ting.

Jeg  håber at Karen altid vil være i vores liv. Og når Karen en gang kommer på plejehjem så kommer jeg med børnene og besøger hende.

Jeg er glad for at fonden “En god start i livet” har valgt jer som prismodtager, for det ved jeg – om nogen – at I har fortjent.


Pressemeddelslse

 

ÅRETS NYTÅRSGAVE PÅ 50.000 KR

FRA FONDEN “EN GOD START I LIVET”

gives i år til lederen af Børns Voksenvenner, tidligere lektor ved den Sociale Højskole, Tove Laursen.

Tove Laursen tildeles prisen, som er på 50.000 kr, fordi hun for nylig har startet projektet ”Familieveninde – besøgsven til mor og barn”. 

En familieveninde skal bland andet kvalificere sig ved at være 50 år – så her er der bud efter kvinder i bedstemor-alderen!

Projektet “Familieveninde - besøgsven til mor og barn”  hører under Børns Voksenvenner og har til formål at formidle kontakt mellem en voksen med tid og overskud  og enlige  gravide og mødre, som ønsker en tryg voksenkontakt.

Der er tale om kvinder, som mangler familie og har en dårlig kontakt til barnets far. 

Fonden “En god start i livet” ønsker at hædre Tove Laursen for hendes store indsats for at støtte  ensomme gravide og mødre i  at give deres børn en god start i livet.

Prisen overrækkes fredag den 19. januar i KUC, Suhmsgade 4, 2. sal, København kl 15.00 af indenrigsminister Karen Jespersen.