Tale af Prismodtager Læge May Olofsson

TAKKETALE VED PRISOVERRÆKKELSE DEN 9. SEPTEMBER 2020

En stor tak til fonden ”En god start i livet” for at have tildelt mig deres Ærespris. Jeg blev meget glad, da Cecilia kontaktede mig – og jeg er meget taknemmelig over, at denne pris blev mig til del. Og samtidig beæret over at få overrakt prisen af Søren Brostrøm 

Og sidst, men ikke mindst en glæde over, at prisen gives pga. en indsats for at forbedre vilkårene for rusmiddelafhængige gravide og deres børn gennem etablering af ”Familieambulatorier”, der tilbyder et tværfagligt og tværsektorielt forebyggelses- og behandlingsprogram for denne målgruppe, som skønsmæssigt udgør mindst 6 % af de gravide.

Og så en prisoverrækkelse netop i dag, der er den internationale FASD-dag, som er dedikeret til at gøre opmærksom på, hvor farligt det er at drikke alkohol under graviditeten. 

Først lidt om Familieambulatoriets historie 

Hele ideen med Familieambulatoriet begyndte, da jeg som næsten nybagt læge i 1978 blev forskningsassistent på Rigshospitalets neonatalafdeling, hvor professoren efterlyste en ung læge, der ville undersøge, hvordan det gik børn født af mødre med stofmisbrug i graviditeten.

Undersøgelsens resultater var en ren gyser, idet ¾ af disse børn havde alvorlige sundheds- og udviklingsmæssigeproblemerpga. hjerneskade og omsorgssvigt, ikke bare fra forældrene, men også fra samfundets side. 

Efter projektets afslutning stod det klart for mig, at skulle man gøre noget radikalt for at hjælpe disse børn, var det nødvendigt at få fat i deres mødre tidligt i graviditeten, så man kunne forebyggede medfødte skader.  Og så - naturligvis - tage godt hånd om barnetefterfødslen og frem til skolealderen. 

Fostret/det ufødte barn kom således på dagsordenen i 1980.

Det lykkedes mig som reservelæge og gennem et forskningsprojekt på Rigshospitalets fødeafdeling at udvikle en tværfaglig og tværsektoriel behandlingsmodel, som så ud til at have den ønskede virkning. 

Og ikke mindst inspireret af et studiebesøg til ”Family Center” i Philadelphia i USA – hos den meget anerkendte børnelæge og forsker, Loretta Finnegan - lykkedes det i 1989 at få etableret et dansk ”Family Center” – ”Familieambulatoriet” - på Hvidovre Hospital og Rigshospitalet. 

Få år senere - i 1992 - blev Familieambulatoriets målgruppe udvidet til at omfatte gravide med alkoholproblemer og deres børn op til skolealderen ved en stor bevilling fra Egmont Fonden. Daværende direktør for Egmont Fonden, Bente Groth, som er til stede her i dag, var initiativtager til dette, som betød et kæmpe løft for hele Familieambulatoriets virkefelt. 

Videncenteret

Næste store begivenhed skete i 2007, da socialminister Karen Jespersen skabte politisk opbakning til at gøre Familieambulatoriets virksomhed landsdækkende gennem en stor bevilling fra Folketingets satspuljemidler, der i perioden frem til 2016 samlet løb op til mere end 220 mio. kroner – så der kom et Familieambulatorium i hver af de fem regioner og et landsdækkende ”Videncenter for Forebyggelse af Rusmiddelskader hos Børn”under min ledelse. 

Videncenteret havde det faglige ansvar for etableringen af de fem regionale familieambulatorier og for samarbejdet dem i mellem, som gav mulighed for at indsamle og dele fælles viden og erfaring på landsplan og skabe fælles kliniske retningslinjer og protokoller. 

Videncenteret arrangerede endvidere faglig efteruddannelse gennem møder og kurser samt årsmøder med deltagelse af flere hundrede fagpersoner hver gang. 

Databasen

Næste større begivenhed var etablering af Dansk Familieambulatorie Database, som blev en realitet i 2011 via en stor bevilling fra Tryg-fonden. Databasen dannede grundlag for dokumentation og evaluering af Familieambulatoriernes indsats og var derudover et unikt grundlag for fremtidig udvikling og forskning på området. 

I den forbindelse vil jeg sige en stor og personlig tak til Videncenterets økonom og administrator, Klaus Petersen, som også er til stede her i dag. Uden hans store indsats og støtte havde jeg ikke kunnet gennemføre de store landsdækkende projekter - Familieambulatorierne, Videncenteret og Databasen. 

Familieambulatorie-modellen vakte stor opmærksomhed og anerkendelse også uden for Danmarks grænser. I flere af de andre nordiske lande er der etableret tilsvarende ambulatorier, og som foredragsholder ved internationale kongresser verden over har jeg gennem årene opbygget et internationalt netværk bestående af de førende eksperter inden for fagområdet.

Hvad har Familieambulatorierne så helt overordnet opnået?

At alle gravide med misbrugsproblemer nu har mulighed for at komme tidligt i behandling

At næsten alle Familieambulatoriets gravide, dvs. 95%, har accepteret ambulatoriets tilbud og har kunnet fastholdes i behandling frem til barselsperioden

At 65 % ophørte helt med rusmiddelforbruget i løbet af graviditeten, og yderligere 14 % reducerede forbruget eller blev stabiliseret med medicin 

At børnenes tilstand ved fødslen blev forbedret (færre for tidligt fødte børn, vækstretarderede børn, børn med iltmangel og børn med medfødte misdannelser, inkl. alkoholskader, samt børn med abstinenser)

At børnene efter fødslen blev udskrevet i et samarbejde med de sociale myndigheder til forhold, hvor de ikke udsættes for omsorgssvigt.

At børnenes sundhedstilstand, udvikling, omsorgsvilkår og prognose er blevet forbedret 

Tilgængelige data for børnenes udvikling helt frem til skolealderen er ikke tilgængelige, idet FA-databasen desværre blev lukket ned efter min fratræden i 2014/15. Et vigtigt redskab til dokumentation af familieambulatoriernes indsats for børnene gik således tabt foruden et unikt datamateriale for videre udvikling og forskning.    

Og hvad så nu?

Det er ingen hemmelighed, at mit offentlige arbejdsliv sluttede lidt brat i 2014/2015. 

Men heldigvis går livet altid videre, og jeg beskæftiger mig nu med gravide rusmiddelbrugere og deres børn som konsulent, som underviser og kursusholder og ikke mindst som formand for foreningen ”FASD – mennesker med medfødt alkoholskade”. Jeg vil - så længe, jeg overhovedet kan - fortsætte med at hjælpe disse børn og deres mødre til et bedre liv.

Jeg har mange at takke for deres store indsats og opbakning til, at jeg kunne realisere min drøm om et dansk forebyggelses- og behandlingsprogram for de allermest udsatte børn i vores samfund – et program, der er lykkedes sammen med de dygtige og engagerede medarbejdere i Familieambulatoriet på Hvidovre Hospital og Rigshospitalet.  

Så godt som alle af de tilstedeværende her i dag har på forskellig vis haft en meget betydningsfuldrolle i dette arbejde. En stor tak til jer alle. 

Og en særlig tak til ”brugertaleren”, som er et af mine mange børn, som har mod til i dag at stå frem som et lysende eksempel på, hvor vigtigt det er at få den rette hjælp i tide – og dermed en god start i livet, som jo er forudsætningen for et godt liv videre. 

Og afslutningsvis igen en MEGET stor tak til Fonden ”En God start i livet” og til Søren Brostrøm for prisoverrækkelsen og de fine taler.

May Olofsson den 9. september 2020

 

Tale af en Bruger 

Jeg har været heldig, at min mor lærte May at kende under graviditeten. Det betød, at hun kom i behandling under indlæggelsen på Rigshospitalet og derfor indtog langt mindre mængder af rusmidler, end hun ellers ville have gjort. Og at jeg både under og efter fødslen fik den rigtige behandling og blev udskrevet til trygge forhold. 

Den støtte jeg har modtaget fra May og Familieambulatoriet har givet mig et indblik i de forskellige udfordringer jeg har og stadig skal arbejde med. Grundet påvirkning af alkohol og andre rusmidler under graviditeten, samt mine medfødte abstinenser har jeg et overfølsomt sansesystem. Jeg bliver let overstimuleret, hvilket har stor indflydelse på min koncentrationsevne. Men jeg har undervejs fået rigtig god hjælp til at håndtere disse udfordringer, så jeg i dag kan indgå i livet på lige fod med andre. Både i forhold til uddannelse, arbejde og særligt evnen til at indgå i meningsfulde relationer

Jeg er taknemmelig for at May i sin underretning til kommunen gjorde det klart, at jeg havde brug for en god, stabil og professionel plejefamilie helt fra fødslen. Jeg er ikke i tvivl om, at Mays behandling af min biologiske mor og mig allerede i graviditeten og også efter fødslen – og at jeg tidligt kom ud i en god plejefamilie, har været min redning. 

Jeg er taknemmelig over det arbejde, May har gjort, og stadigvæk gør for gravide med alkohol- og stofproblemer for at forebygge medfødte skader. Og det arbejde, May gør for de børn, som er blevet mere eller mindre skadet som følge af deres mors afhængighed af rusmidler i graviditeten.  

Jeg er et bevis på, at den tidlige indsats gør en forskel, en STOR forskel.

Det er din fortjeneste, May, at jeg kan stå her i dag.

For mig er det oplagt at Fonden, En god start i livet, har valgt at give dig en Ærespris. Den vil jeg gerne ønske dig varmt tillykke med. Og sige tak - ikke kun fra mig - men fra alle de børn i Danmark, som du har hjulpet til at få et godt liv.